Private lease of kopen

Private leasen of kopen?

De afweging tussen leasen en kopen is een terechte afweging om te maken als u aan het rondkijken bent voor een nieuwe auto en hoe die nieuwe auto te rijden. Private lease is een relatief nieuwe manier van autorijden die in korte tijd veel populariteit heeft ontwikkeld. Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn er al meer dan 150 000 private lease auto's in Nederland. Het kunnen kiezen voor een nieuwe, schone auto tegen vooraf bekende maandelijkse kosten lijkt mensen goed te bevallen, op deze pagina leggen we u uit waar u op moet letten bij het maken van een keuze en helpen we u private lease beter te begrijpen.

Private lease in het kort

Private lease is het leasen van een nieuwe auto, voor een vast bedrag per maand. U kiest een nieuwe auto bij ons uit de voorraad, stelt een auto samen op onze site of komt bij ons langs in de showroom  en laat een prijs opmaken voor het gebruik van de auto. Bij private lease is alles voor geregeld: autoverzekering met all risk dekking, wegenbelasting, onderhoud, het is allemaal verwerkt in één maandelijks bedrag. 

Krijgt u onverhoopt te maken met schade, dan betaalt u enkel een eigen risico. De hoogte van het eigen risico heeft u vooraf afgesproken bij het tekenen van het contract. Andere kosten die ook buiten het maandbedrag vallen, zijn eventuele boetes en de kosten voor het tanken.

Kopen in het kort

Koopt u een auto, dan bent u in één keer veel spaargeld kwijt. Voor een nieuwe auto is dat bedrag wat meer dan voor een gebruikte auto (occasion). Wanneer u een nieuwe auto koopt, dan heeft u de eerste jaren meestal niet veel onderhoudskosten. In tegenstelling tot wanneer u een wat ouder exemplaar koopt, want dan kunnen de kosten van onderhoud helaas aardig oplopen. 

Met een nieuwe auto betaalt u ook meer voor een autoverzekering, dan wanneer u een oudere auto rijdt. Kiest u voor een grote, milieuvervuilende auto dan betaalt u daarvoor veel wegenbelasting als compensatie. Al deze factoren dragen bij aan de kosten die u betaalt wanneer u een auto besluit te kopen.

ABD Dacia-loganMCV-privateleasen

Wanneer is private lease goedkoper?

1. Kies het type auto die u graag wilt hebben, en noteer de prijs (nieuw of occasion, waar uw voorkeur naar uit gaat).

2. Zoek de private lease prijs op van de gewenste auto en bepaal de leaseperiode samen met het gewenste aantal kilometers.

3. Maak de berekening van de koopauto voor dezelfde periode en aantal kilometers, wat zou u kwijt zijn?
(denk hierbij aan de investering, afschrijving, wegenbelasting, autoverzekering, onderhoudskosten en schade).

Wanneer u deze bedragen beide hebt uitgerekend, staat er onder de streep een bedrag die u met elkaar kunt vergelijken. Het verschilt dus per situatie wanneer private leasen of een auto kopen goedkoper voor u is.

ABD Dacia-sandero-ultieme-stadsauto

Wanneer is private lease handiger?

Bepalen of private lease goedkoper is vereist vaak een berekening, bepalen of private lease wellicht de handigere optie is kan aan de hand van een aantal situaties: 

  1. U heeft vaak te maken met onverwachte kosten zoals spullen voor het huis, kinderen of dergelijke; private lease zorgt voor stabielere uitgaven
  2. U heeft geen spaargeld of wil geen spaargeld uitgeven aan een auto; private lease vereist geen spaargeld
  3. U kunt geen nieuwe auto betalen maar wil desondanks toch genieten van het gevoel van een nieuwe auto; met private lease gaat het altijd om een nieuwe auto